måndag 29 november 2010

An Education


Dagens lilla filmtips, en utsökt film-bakelse med både sötma och bitterhet. Såg den första gången på bio i våras och tyckte om den direkt, numera  finns dvd:n hemma hos mig, efter att jag hämtat hem ett  exemplar  från London i somras, mmmm.

An Education (2009) bygger på en självbiografi av Lynn Barber, och manuset till filmen är skrivet av fantastiske Nick Hornby (så det säger sig självt att resultatet blivit bra) . Filmen nominerades i år till 3 Oscar, har fått stående ovationer och lysande recensioner i många länder.

I korta drag handlar filmen om 16-åriga Jenny som kämpar för att uppnå tillräckligt höga betyg för att komma in på Oxford, med föräldrar som pressar henne att endast ägna sig åt sina studier. En regnig dag träffar hon helt plötsligt på den mycket äldre David, som charmar in sig hos både henne och hennes familj, och bjuder Jenny fina middagar, konserter, kläder och resor. Med ens öppnar sig en helt ny, fascinerande värld för henne, med helt andra värderingar än den värld av studier och långa, ”tråkiga” utbildningar som hon tidigare siktat mot, och hon ställs inför dilemmat om vad meningen med livet egentligen är. Men vem är David? Och vilken väg är den rätta att välja för Jenny, och för oss alla?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar